Txirrita euskaltegiaren txangoa txokolatearen museora
Ikasturtea aho zapore gozoarekin bukatu dugu!!!
Ikasturtea
oso modu gozoan bukatu dugu Txirrita euskaltegian, Josune irakasleak
izandako ideia onari esker. Nora joan ahoa goxatzera? Ba Pasai Antxon
trena hartu eta Tolosara joan gara, txokolatearen museora. Tolosako
Turismo Bulegoan aritzen den Bryanek gidari lana egin du. Kakaoa,
txokolatea, eztia, turroia eta abar egiteko mendez mende erabili
diren tresna edo lanabesak erakutsi dizkigu, eta hamaika bitxikeria kontatu
dizkigu. Adibidez, denbora askoan konfiteroak oso-oso garrantzitsuak
izan zirela herrietan, elikagaiak kontserbatzen zituztelako. Eta
horrek balio handia zuen, ez zeudelako ez hozkailurik ezta gaur egun
ditugun aurrerapen guztiak ere.
Beste
pasadizo bitxi bat: ba al dakizu zer gertatu zen 1864. urte inguruan,
Irun eta Madril arteko trenbidea egin zutenean? Ba panorama dezente
ilundu zitzaiela tolosarrei. Ordura arte, Tolosako merkatuan bakarrik
bertako kakaoa saltzen zuten, monopolioa zuten nolabait esateko.
Baina trenari esker -edo trenaren erruz- Goierriko edota Donostiako
konfiteroak Tolosako merkatura joaten hasi ziren beren kakaoa
saltzera. Konpetentzia agertu zen! Tolosarrek zeozer asmatu behar
zuten beraienari eusteko eta honako ideia etorri zitzaien burura:
beren kakaoari Izaskun izena -edo marka- jarri zioten, 'txantai
morala' egiteko. Izan ere, igandero Izaskuni otoitz egin behar zioten
tolosar guztiek nola ez zuten ba erosiko Izaskun kakaoa?! Kanpoko
konfiteroen kakaoa erostea traizio egitea izango zen... Bistan denez,
eta Bryanek ondo baino hobeto azpimarratu zigunez, marketina ez da
gaurko kontua...
Iruzkinak
Argitaratu iruzkina